Sveriges bästa kranvatten

19 oktober, 2020

Jag fick äran att vara medlem i juryn när en av delfinalerna i Svenskt Vattens tävling ”Sveriges godaste kranvatten” skulle utses. Det blev en trevlig tillställning hos Vakin, kommunens vatten- och avfallsbolag, här i Umeå. Juryn provade sex olika kranvatten från Robertsfors, Umeå, Vindeln, Örnsköldsvik, Nordmaling och Skellefteå.

I juryn ingick Dave Orman, ölsommelier från TC Mat & Bar, Gunilla Hultgren Karell, sommelier och vinskribent (och juryns ordförande), Pär Strömberg, vinskribent och sen jag. Tur jag nyss fått mitt sommelier-diplom för detta var svårt och jag hade stor nytta av min utbildning och att ha smakat många olika typer av drycker. Men det var första gången jag provade flera vatten mot varandra så nu kan jag även det. Klurade på om juryn kunde fått vin att skölja munnen med mellan vattenglasen men fick nej på det förslaget.

Jurymedlemmarna satte individuella poäng på alla vatten och poängen räknades därefter ihop. Våra beskrivningar av vinerna, nej förlåt, vattnen, var förvånansvärt lika både vad gäller doft och smak, däremot hade vi lite olika synpunkter på vad som var bäst och vad man vill ha ut av ett vatten. Ska ett vatten smaka något eller ska det vara helt neutralt och bara släcka törsten? Mina båda favoriter var nämligen helt olika varandra, Det ena hade en ton av mineral och svag sälta. Det skulle jag vilja dricka till en måltid. Det andra vattnet var helt neutralt, det skulle passa bäst att släcka törsten med efter träning eller en varm sommardag. Men jag skulle sannolikt inte känt dessa svaga toner om jag inte jämfört med något annat samtidigt.

Två finalister utsågs till sist, det blev Vindeln och Örnsköldsvik. Vilka mina favoriter var låter jag vara en hemlighet* men oavsett så höll alla vatten väldigt hög kvalitet. Vi har väldigt gott vatten i Sverige, något vi ska vara både stolta över och ödmjuka inför med tanke på att vi tvättar bilen, vattnar trädgården, duschar och förbrukar vårt fina dricksvatten till massor av olika saker förutom just att dricka det. Samtidigt som vi köper mängder av vatten på flaska i affären. Nu slutar vi med det tycker jag.

https://vakin.se/
https://www.svensktvatten.se/medlemsservice/kampanjer/kranvattentavlingen/

*kan bli dålig stämning 🙂

Taggar

Om mig

En blogg för foodies av en foodie som älskar god mat och dryck

Anna Hållsten är en av grundarna till Umeå Smakfestival och Umeå Smakpromenad. Är företagare inom marknadsföring och events med fokus på mat och dryck. Utbildad sommelier och marknadsekonom. Kommer här i bloggen dela med sig av favoritplatserna, favoritdryckerna och favoritmaten.

Taggmoln