Lite äventyr hemma

06 januari, 2021

Ett äventyr ute behöver inte vara så planerat. Det kan ske mitt framför näsan på en utan att man tänker på att det ens är ett äventyr förrän efteråt. T ex att göra upp en eld i en grillkorg på gården och laga lite god mat. Har du ingen egen trädgård så finns det grillplatser lite varstans i närområdet. Bor du i hyreshus så peppa hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att anlägga en grillplats med eldring på gården. Kommer att uppskattas av många!

Det är ju ganska kul att grilla korv eller marshmallows men här kommer ett tips som är superenkelt och både gott och mättande. Gör kolbullar! Kolbullar var vanligare förr när man jobbade och slet i skogen, eller ännu tidigare i kolgruvan (därav namnet). Men det är väldigt gott nu också och går att variera i det oändliga. Blir ungefär som pannkakor men utan ägg.

Du behöver en eld, ett grillgaller (har du inget galler placerar du vedträna väldigt rakt så att inte pannan tippar) och en stekpanna utan plasthandtag som du inte är så rädd om. En gammal gjutjärnspanna från loppisen är ett hett tips om du inte har någon hemma som du vill offra.

Hemma i köket vispar du ihop du en smet av vatten och mjöl i en plastbunke eller skakar om i en plastflaska. 3 dl vatten och 2,5 dl vetemjöl är en bra blandning. Det räcker till ca fyra stora kolbullar och mättar en hungrig vuxen. Dubbla satsen så räcker det till två lagom hungriga vuxna och två inte så hungriga barn. Beror också på hur mycket tillbehör du har.
Kolbullarna steker du sen i smör eller t ex rapsolja om du vill göra en vegansk variant.

Förslag på tillbehör är bacon i strimlor, då börjar du med att steka lite bacon och tillsätter smeten när baconet fått fin färg. Förslag på topping är riven ost (som smälter sådär lagom härligt), smulad fetaost, soltorkade tomater (strimlade), salladslök, rivna morötter (gott att ha i smeten så blir den matigare), strimlad skinka eller helt enkelt något som brukar passa att äta med bröd, pannkaka, omelett eller i en taco. Ta med rester ur kylen och pimpa din kolbulle!

Taggar

Om mig

En blogg för foodies av en foodie som älskar god mat och dryck

Anna Hållsten är en av grundarna till Umeå Smakfestival och Umeå Smakpromenad. Är företagare inom marknadsföring och events med fokus på mat och dryck. Utbildad sommelier och marknadsekonom. Kommer här i bloggen dela med sig av favoritplatserna, favoritdryckerna och favoritmaten.

Taggmoln