Över 12 500 gäster har gått vår Smakpromenad!

20 February, 2024

Nu i februari 2024 är det 4 år sedan vi arrangerade vår första Umeå Smakpromenad! Då hade vi ingen aning om vad som väntade, varken hur uppskattade våra smakpromenader skulle bli eller att pandemin nästan skulle slå undan benen på oss. Men vi hann iallafall genomföra EN smakpromenad med 300 gäster som promenerade omkring i Umeå med en lapp runt halsen och åt gott på flera ställen. Och det blev bra. Riktigt bra!

Strax efter stängde världen ned och vi som eventbyrå blev ganska ledsna på många sätt. Inte bara för vår egen skull utan för alla som drabbades mer än vi, alla som blev sjuka, alla restauranger och andra företag som slet hårt och knappt fick ha öppet, alla som jobbade inom vården… Men att deppa ihop är det värsta en företagare kan göra. Vi fick inte göra det vi normalt gör, dvs ordna aktiviteter, festivaler och annat kul där många människor samlas, då får vi göra något annat.

Umeå Smakpromenad hade ju gått bra, tänk om vi skulle passa på att utveckla och göra biljetthanteringen digital? Vi började fundera tillsammans med bästa Victor på Jo Kommunikation och tillsammans skapade vi ett helt unikt boknings- och biljettsystem som vi har använt sedan dess. Det tog precis lagom tid att få klart tills myndigheterna gav oss ok på att en smakpromenad inte var ett event eller en aktivitet i grupp utan ansågs vara en promenad + restaurangbesök. Utomhus var det inte så svårt att hålla avstånd för våra gäster och var det några som var urduktiga på att hantera gäster och se till att alla höll avstånd var det just restaurangpersonalen.

Vi smygstartade med 100 deltagare och kunde eftersom utöka till 140, 170, 200 och till slut, när alla restriktioner släppt, hade vi 250 gäster på Umeå Smakpromenad. Alla biljetter vi lade ut på webben sålde slut. I februari 2022 startade vi Övik Smakpromenad och även det visade sig bli riktigt bra och uppskattat både av restauranger och gäster.

Under de här fyra åren har vi haft 12 597 gäster i Umeå och Övik, helt otroligt! En del har gått flera gånger men vi har också många nya gäster vid varje tillfälle, det varierar mellan 10-25 % ”stammisar”. Och det är ju lika kul att många väljer att boka igen som att helt nya gäster upptäcker hur kul, gott och socialt det är med en smakpromenad. Och inte minst – att alla gäster upptäcker våra fantastiska restauranger i Umeå och Övik. Dessutom har vi många Umeåbor som åker till Övik och tvärtom för att delta i en smakpromenad, ett perfekt sätt att både inspireras av restaurangutbudet och se mer av grannstaden!

Stort tack till alla restauranger som varit med oss, många från allra första tillfället, och tack alla gäster. Flera av er har också varit med från allra första tillfället!

Nu siktar vi bara framåt 🙂

PS. VI har också hunnit hamna i final i Årets Kreativa och kulturella företag på Umeågalan TVÅ gånger, ännu inte vunnit men 21/3 vet vi om det blev vinst till slut!

Tags

About me

A blog for foodies by a foodie who loves good food and drinks

Anna Hållsten is one of the founders of Umeå Smakfestival and Umeå Smakpromenad. She is an entrepreneur in marketing and events with a focus on food and drinks. Trained sommelier and market economist. Will here in the blog share the favorite places, favorite drinks and favorite food.

Tag cloud